Bajkowy pokój z okazji Dnia Dziecka.
Zbliżający się Dzień Dziecka to dobra okazja, aby przygotować małą metamorfozę pokoju naszej pociechy. Nowe kolory, dodatki i dekoracje mogą zdziałać cuda i wprawić malucha w zachwyt. Niech to będzie niespodzianka lub wspólny projekt. Kilka podpowiedzi przygotowała Joanna Dziedzic-Czulak, dekoratorka marki Eurofirany.
2018-05-21, 08:00

Ogromne znaczenie w rozwoju dzieci mają kolory. Maluchy poznają świąt poprzez nowe barwy, których uczą się stopniowo – z miesiąca na miesiąc. Na różnych etapach dorastania dzieci mają swoje ulubione kolory. Warto mieć to na uwadze, kiedy planujemy wystrój pokoju dla naszej pociechy.

Kiedy urządzamy kącik dla noworodka, sięgamy najczęściej po delikatne, pastelowe odcienie tkanin i ozdób. Starsze dzieci lubią bardziej wyraziste kolory – róż, czerwień, zieleń – oraz motywy ozdobne związane z ich ulubionymi bajkami czy postaciami. W okresie dorastania te upodabnia zmieniają się diametralnie. Warto nie przegapić tego momentu, kiedy pokój naszego dziecka powinien przeobrazić się w przestrzeń dla nastolatka. Nie protestujmy przed wprowadzeniem ciemniejszych kolorów. Odpowiednio dobrane mogą tworzyć ciekawy wystrój, a na pewno sprawią, że dziecko poczuje się bardziej swobodnie – radzi dekoratorka marki wnętrzarskiej Eurofirany, Joanna Dziedzic-Czulak.

W dziecięcym pokoju nie może również zabraknąć dobrej jakości tkanin – funkcjonalnych, przyjemnych w dotyku i łatwych w pielęgnacji. – Sprawmy, aby każdy element wystroju nie był przypadkowy. Dzieci i nastolatki powinny mieć swoje komplety pościeli z naturalnych materiałów. Tu ważny jest zarówno wygląd, jak i jakość. Eurofirany mają w ofercie specjalne pościele dla dzieci ze 100% bawełny, bez dodatku tkanin syntetycznych, które zapewnią komfortowy odpoczynek. Uzupełnieniem niech będą dodatki – koce, poszewki na poduszki czy narzuty na łóżko dobrane zgodnie z upodobaniami naszych pociech – podpowiada dekoratorka.

Dobrze, aby przestrzeń dla dzieci podzielona była na kilka stref – miejsce do odpoczynku, zabawy oraz nauki. Każda z nich powinna mieć odpowiednie oświetlenie. Zadbajmy też o dobry dostęp do naturalnego światła. – Wystrój okna w pokoju malucha czy nastolatka spełnia kilka funkcji. Jest jednocześnie ozdobą, jak i dodatkową lampą, która powinna regulować ilość światła. Kiedy malutkie dzieci śpią w ciągu dnia, niezbędne są funkcjonalne rolety (np. typu dzień – noc), które skutecznie zaciemniają wnętrze podczas drzemki i maksymalnie rozjaśniają na czas zabawy. Podobnie jest w przypadku nastolatków, którzy potrzebują dobrego oświetlenia do nauki i nastrojowego światła do odpoczynku. Odpowiedni efekt możemy uzyskać dzięki dobrej aranżacji okna. O pomoc warto poprosić dekoratora, który jest do dyspozycji klientów salonów Eurofirany.  – podpowiada dekoratorka marki.

Dodatki i dekoracje do pokoju dla dzieci i nastolatków można znaleźć na stronie www.eurofirany.com.pl.

____________________________________________________________________________

EUROFIRANY to rodzinna firma obecna na polskim rynku od 1991. Pozycję lidera w branży home and decor zapewniła marce dbałość właścicieli o niespotykaną oryginalność i najwyższą jakość. Od początku główną inspiracją dla nowych kolekcji były krajowe i międzynarodowe targi wnętrzarskie, a także bliska współpraca z ikonami stylu i znanymi projektantami na całym świecie, jak Eva Minge czy Pierre Cardin.

Zajmujemy się profesjonalnym szyciem firan i zasłon na wymiar. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu, własnej pracowni krawieckiej oraz zespołowi dekoratorów wnętrz, jesteśmy w stanie sprostać każdemu wyzwaniu. Sprawdź nas!